Help de brandweer uit de brand...
20 oktober 2003

De brandweer Heemstede zoekt vrijwilligers. Jonge mannen en vrouwen (bij voorkeur tussen de 18 en 40 jaar) met een goede conditie, die opgeleid willen worden tot brandwacht. Zit u lekker in uw vel en bent u iemand die graag intensief met anderen samenwerkt, dan bent u hier zeker op uw plaats. Bij de brandweer van Heemstede werken, naast een commandant, vier beroepskrachten en ongeveer veertig vrijwilligers.

Onwillekeurig denkt men vaak dat vrijwilligers 'amateur brandweerlieden' zijn, maar niets is minder waar. Hun training is zwaar. Hun opleiding is precies hetzelfde als bij beroepsbrandweermensen. Het enige verschil is dat zij geen dagtaak hebben aan hun brandweertaak.

De brandweer nodigt u graag uit voor een gesprek en een rondleiding in de kazerne. Als blijkt dat het brandweerwerk bij u past, dan volgt een medische keuring en een conditietest. Bij een positieve uitslag wordt u benoemd tot brandwacht. Vanaf deze dag draagt u een pieper en assisteert u tijdens 'de uitruk'. Natuurlijk volgt u daarnaast een gedegen opleiding (één avond per week bij het Regionaal Opleidingen Centrum) en woont u de wekelijkse oefenavond bij. Als alles goed gaat, heeft u na ruim een jaar uw diploma op zak. Hierna zijn er mogelijkheden om u verder te ontwikkelen.

De hoogte van de vergoeding voor brandwacht is afhankelijk van uw rang. U ontvangt zowel een vaste vergoeding (een brandwacht krijgt 284 euro per jaar) als een variabele urenvergoeding (17 euro per uur tijdens de uitruk en 9 euro per uur tijdens oefeningen)

Voor vragen en meer informatie kunt u de brandweer bellen via (023) 5485697 of kijkt u eens op de gemeentelijke website (www.heemstede.nl, rubriek: gemeente Heemstede > politie & brandweer). Wie weet kunnen we u binnenkort begroeten als brandwacht!