Realistisch oefenen Revinge - Zweden 2008

Op zondag 20 april 2008 vertrekken een aantal bevelvoerende en manschappen van oa het Heemsteedse korps richting Zweden. In het kader van het realistisch oefenen gaat een groep uit de regio Kennemerland onderweg naar het oefencentrum in Revinge.


Waar ligt Revinge?

Hieronder zal indien mogelijk een dagelijks verslag komen te staan van de bezigheden aldaar;

Dag 1; Het vertrek vanuit Heemstede - Zondag 20 april

In de nacht van 19 op 20 april rond vieren verzameld op kazerne HMS en even na vijfen vertrokken vanuit kazerne Velsen. Heenreis naar Zweden voorspoedig gegaan, binnen de 12 uur, geen files en ook de boot hadden we mee. Aangekomen in Zweden voor 5 uur en het is hier erg mooi weer. Verder instructie gehad en gerelaxed in de huiskamer.

Dag 2; De eerste dag, eerst instructie's en dan... - Maandag 21 april

Vanmorgen eerst nog instructie gehad over het wel en wee met betrekking tot oefeningen. Hierna begonnen met instructie over flashover en backdraft. Weer wat nieuws geleerd aangezien ze hier een iets andere tactiek hanteren. Na de lunch 2 kleine branden gehad waaronder een brand in een appartementencomplex en een XTC - lab. Hierbij als leermoment : gebruik maken van de vlammen als licht voordat je de straal erop zet. Na de koffie afgesloten met een middelbrand in een bedrijfsverzamelgebouw. Goed gewerkt, als 2de voertuig aankomen en 4 van de 5 slachtoffers redden.

Dag 3; serve your way out... - Dinsdag 22 april

Vandaag begonnen met een brand in een garage ondergronds, veel vuur en hitte gevoeld. Hierna tranining gehad over het blussen van een brand ten tijde van een flashover. Vervolgens 3 middelbranden gehad. De eerste in een woning met een kantoor ernaast. Dit leek eenvoudig, maar er was ook een radio actieve bron in het pand wat hier en daar de nodige vraagtekens opleverde. Tweede middelbrand was in een gebouw voor opslag en de dag afgesloten met een middelbrand in een garage waar illegaal geklust werd met ernaast een pompstation. Leermoment voor vandaag was "serve your way out", Is er veel hitte en weinig zicht ? koel dan ook de wanden omdat deze ook deel uitmaken van de terugweg.

Dag 4; ruimte goed verkend ? - Woensdag 23 april

Deze dag begonnen met een LPG tank welke in brand stond. Inzet 1 lage en 2 hogedrukstralen met veel arbeid. Bij de tweede inzet werd gewaarschuwd voor veel hitte en dat was er ook met een aantal flashovers. Hierna een instructieles gehad over amonia. Hoeveel kun je verdragen bij gebruik van bluspask als je gedurende een korte tijd met de stof in contact komt ? De temperatuur kan oplopen tot meer dan - 60 graden. De ochtend afgesloten met een brand in een werkplaats ondergronds. Hier ongeveer 100 meter aan tunnel doorzocht, brand geblust en diverse slachtoffers gered. Als enige oefening s middags een pelotonsoefening in een waterleidingbedrijf, aangezien we daarna uit eten gaan in het plaatsje Lund. Het object zag er niet groot uit, maar 2/3 van het object lag onder de grond bestaande uit meerdere ruimtes welke met elkaar in contact stonden door buizen. Leermoment van de dag : ruimte goed verkend ? dan het raam open voor ventilatie en de deur dicht doen. Een eventuele volgende ploeg zal dit opmerken en sneller door kunnen met hun opdracht.

Dag 5; Hell's Angels - Donderdag 24 april

Vandaag een lange dag met 3 middelbranden en als afsluiting van de dag een pelotonsoefening. De eerste middelbrand was brand in een kraakpand met binnen en op het balkon enkele slachtoffers. Ook was er brand op meerdere verdiepingen en moesten we letten op zgn. boobytraps. Al met al een aardig begin van de dag.

De tweede middelbrand werd de "Hell's angels" genoemd en deze deed zijn naam eer aan. Het begon als in brand in een hobbyclub voor motorvoertuigen, maar eenmaal ingezet was dit een van de heetste inzetten.

De derde en laatste middelbrand van de dag ontstond door illegaal klussen bij een garage naast een pompstation. Deze liep al snel door naar de kantoren, waar verschillende personen aan t werk waren, en het pompstation zelf. Na een snel overleg met de pomphouder kon het station door middel van de rode knop veilig gesteld worden. Hierna de 749 inzetten op de garage en het andere voertuig op de kantoren. Nadat deze klus geklaard was konden we ons opmaken voor de pelotonsoefening, brand in een zorgcentrum. Hier hebben we niet heel veel gedaan aangezien we als vierde voertuig aankwamen.

Dag 6; De was wel heel erg warm! - Vrijdag 25 april

De laatste dag in Zweden met betrekking tot inzetten en deze dag bestond uit een middelbrand en 2 pelotonsinzetten. We zijn begonnen met een pelotonsoefening in een bedrijfshal, met 14 slachtoffers, welke was doorgeslagen naar een garage. De toegang tot de bedrijfshal was echter een tunnel waarna de normale deuren geopend konden worden. Wij werden in eerste instantie ingezet op de garage en vervolgens in het bedrijfspand.

Na deze oefening klaar maken voor de volgende oefening, de laatste middelbrand. Brand in een houtzagerij, welke erg warm kan worden ! Door een snelle en goede inzet werd het beperkt, maar om aan te geven hoe warm deze brand was, warmer als de "hell's angels" !

Na de lunch, welke elke keer erg goed was, de laatste oefening van de week, pelotonsoefening op een boot. De avond ervoor les gehad over scheepsbrandbestrijding en dat kwam goed van pas! Wij werden als eerste voertuig ingezet, maar een van de collega's moest spelen dat hij door zijn enkel ging. Dus al vrij snel nadat we ingezet waren, ging het spelen, gewonde eigen personeel. Nadat de ploeg enige tijd geheel teruggetrokken was van de inzet zijn we verder gegaan als "logistieke dienst", slachtoffers van de boot afhalen en overdragen aan het ambulancepersoneel.

Bij het inpakken van deze laatste oefening van de erg enerverende, leerzame en goede week begon het zachtjes te regenen. De hele week een strak blauwe lucht gehad en nu regen. Veel beter hadden we t niet kunnen treffen! Vervolgens nog een "zwaar klusje" alle spullen verzamelen en het voertuig schoonmaken. Hierna nog een eindevaluatie en de laatste maaltijd van de week.

Dag 7; De terugreis... - Zaterdag 26 april

Na een vroeg ontbijt om een uur of zes zijn we tegen 7 uur vertrokken vanuit het trainingscentrum in Zweden. Helaas misten we op een haar na de boot waardoor we iets vertraging opliepen, maar de rest van de reis ging erg voorspoedig en tegen half acht s'avonds stond de 749 weer in kazerne Heemstede.

Dirk Jan, Ronald, Derk en Liesbeth