Brandweer wedstrijden 07-10-2006

Zaterdag 7 oktober 2006 zijn zes korpsen uit de regio Kennemerland en directe omgeving met elkaar de strijd aangegaan in de jaarlijks onderlinge brandweerwedstrijden. De brandweer Heemstede organiseert deze wedstrijden nu voor de 36ste keer. Deze keer was een binnenbrand geënsceneerd in een gemeentegebouw aan de van den Eijndekade in Heemstede. In het gebouw zijn twee monteurs bezig met een lasapparaat een CV installatie te slopen. Opeens breekt er brand uit en kan een van de mannen zichzelf in veiligheid stellen. Deze is erg in paniek zodra de brandweer het terrein op komt rijden. Dan gaan de klokken lopen...

De deelnemende korpsen bestreden de brand met één of twee hogedrukstralen. In het gebouw was het de bedoeling de gasflessen met een lage druk straal te koelen en de brand te blussen met een hoge druk straal. Het slachtoffer (in de vorm van een oefenpop) bevind zich elders in het gebouw. Deze heeft zichzelf in veiligheid willen brengen om door een buis te kruipen. Ieder korps heeft de wedstrijd naar eigen inzicht bestreden.

Na afloop van de wedstrijden gaven oud gedienden uit de regio een demonstratie. Dit door de huidige generatie nog één keer een blik in het verleden te gunnen. Dit gaf heel wat hilarische momenten en het publiek kon genieten van brandweer mannen in leren pakken, voorzien van de echte brandweerhelm met koperen haan. Een voertuig uit de jaren vijftig met alles erop en eraan. De brand welke was gesimuleerd aan de voorzijde van het gemeente gebouw aan de van den Eijndekade waardoor heel wat publiek kon genieten van dit schouwspel. De vlammen sloegen ver boven het dak uit, uitslaand en zelfs het gras voor het gebouw stond in brand. De eerste brandweerman dooft het vuur in het gras met een handemmerpomp. Andere bouwen de waterwinning op terwijl twee collega's met natte lapen het gebouw betreden om de twee slachtoffer te redden. Vele liters water worden het gebouw in gespoten om de brand onder controle te krijgen. De brand is op een gegeven moment uit, de slachtoffer gered en het publiek een ervaring rijker... Gelukkig gaat het tegenwoordig anders!

Aan het eind van de dag heeft Mevr. C.I.M. Otsen de prijzen aan de ploegen uitgereikt in de kazerne. Het Heemsteedse korps eindigde op een tweede plaats achter Beverwijk die net iets sterker was. De behendigheidsspellen werden gewonnen door het Bennebroekse korps.

De deelnemende korpsen:
Haarlem
Heemstede
Beverwijk
Bennebroek
Heemskerk

Haarlemmerliede
Prijsuitrijking


Senioren demonstratie

De uitslag
1e Beverwijk 452 pnt
2e Heemstede 382 pnt
3e Haarlem 378 pnt
4e Heemskerk 371 pnt
5e Haarlemmerliede 341 pnt
6e Bennebroek 315 pnt

Beste bevelvoerder:
Dhr. Ruud IJtsma (Beverwijk)

Behendigheidsspellen:
Bennebroek