Informatie m.b.t. Brandweer Kennemerland - Post Heemstede.

Op de post van Heemstede werken, naast een postcommandant, minimaal vier beroepskrachten en een kleine dertig vrijwilligers. Zij lopen het vuur uit hun sloffen. In Heemstede en, als het nodig is, ook daarbuiten (we participeren in de Veiligheids Regio Kennemerland). Jaarlijks komen er zo'n 400 meldingen binnen. In de helft van de gevallen gaat het om een loos alarm. Vaak gaat het dan om een 'nacontrole'. Wanneer het écht menens is, rukken we groots uit. We hebben onder andere de beschikking over twee tankautospuiten, een bus met motorspuit(aanhanger) en een dienstwagen. De brandweer kan regelmatig nieuwe vrijwilligers gebruiken.

Laten we er niet omheen draaien: aan het lezen van deze tekst kleeft een risico. Want voor je het weet, laat jij je verleiden om kennis te maken met het brandweerwerk. En raak je verslingerd aan ons mooie, maar niet altijd eenvoudige vak. Daar zijn wij van overtuigd! Wie vrijwillig brandweervrouw of -man wil worden moet: tenminste 18 jaar zijn en niet ouder dan 40 jaar. wonen en/of werken binnen de gemeente Heemstede (noodzakelijk voor een snelle opkomst). een goede conditie hebben.

Graag nodigen wij jou uit voor een gesprek en een rondleiding in de kazerne. Als blijkt dat het brandweerwerk echt bij jou past, dan volgt een medische keuring en een conditietest. Bij een positieve uitslag, word je benoemd tot brandwacht. Vanaf deze dag draag je een pieper en assisteer je ons tijdens 'de uitruk'. Zo kun je alvast proeven van het vak. Natuurlijk volg je daarnaast een gedegen opleiding (één avond per week bij het Regionaal Opleidingen Centrum) en woon je onze wekelijkse oefenavond bij. Als alles goed gaat, heb je na ruim een jaar je diploma op zak. Hierna zijn er mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.

Beroepsbrandweermensen en vrijwilligers krijgen dezelfde opleiding tot brandwacht. Vrijwilliger zijn bij de brandweer is niet iets dat je er "zomaar" even bijdoet. Ook vrijwilligers draaien mee in een pittig schema. Voor het oefenen en het daadwerkelijke optreden bestaat een redelijke vergoeding. Wilt u meer weten, neem dan contact op met de brandweer of kom gewoon even langs bij de kazerne.

Als brandwacht kom je in aanraking met extreme situaties. Een ernstig verkeersongeluk, stormschade, een bedrijfsongeval, wateroverlast, een uitslaande brand... wanneer je pieper gaat - soms drie keer op één dag, soms wekenlang niet - weet je nooit wat je te wachten staat. Toch laat je alles uit handen vallen om zo snel mogelijk op de plaats des onheils te zijn. Want hulpverlenen zit in je bloed. Welk probleem je ook aantreft, je zoekt samen met je teamgenoten naar een oplossing. Daarbij is het zaak om de risico's goed in te schatten. Keer op keer een kwestie van maatwerk. Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn, wordt er binnen het team ook veel (na)gepraat en gelachen. Zo is er aan het eind van de oefenavond altijd een gezellige borrel. En is ook de personeelsvereniging zeer bedreven in het organiseren van activiteiten.

De kazerne is gevestigd aan de Nijverheidsweg 42, 2102 LL Heemstede, telefoon 023 - 515 95 00 (algemene nummer Brandweer Kennemerland)

Denk vooruit
Wat te doen bij een ramp:

Auto te water? Meteen eruit, door de ruit!