Introductie Jeugdbrandweer Heemstede & Bennebroek

Wat doet de jeugdbrandweer?

Beste jongens en meisjes,

Vaak komt de vraag bij de jeugdbrandweer van Heemstede/Bennebroek wat we nu zoal doen, wat de jeugdbrandweer inhoudt en of het wel leuk is.

Dit is moeilijk uit te leggen, want er wordt zoveel gedaan. Toch wordt het hieronder een klein beetje uitgelegd, eerst in een algemeen stukje en daarna over de oefenavonden.

De jeugdbrandweer Heemstede/Bennebroek bestaat op dit moment uit 11 jeugdleden, waarvan 3 meiden en 8 jongens. Zij worden opgeleid door 6 brandweermensen, waarvan 2 vrouwen en 4 mannen.

Op maandagavond komt de jeugdbrandweer altijd bij elkaar. Dan wordt er van 19.30 uur tot 21.00 uur geoefend. Er wordt geoefend wat de “echte” brandweer ook allemaal doet. Bij de jeugdbrandweer leer je hoe je bij de brand kan komen. Je kunt namelijk niet zo het gebouw in lopen, als het bijvoorbeeld vol met rook staat. En hoe blus je nu eigenlijk een brand? Kun je elke brand gewoon met water blussen? En als je met water kan blussen, hoe krijg je het water dan bij de brand? Dit leer je dus allemaal bij de jeugdbrandweer, met de echte brandweerspullen die daar voor nodig zijn.
Maar de jeugdbrandweer doet nog meer…

Zo maken we ook wel eens uitstapjes, bijvoorbeeld naar de alarmcentrale. Ook proberen we elk jaar weer een EHBO avond te doen. We doen ook mee aan wedstrijden. Dat zijn een paar zaterdagen in het jaar. Dan wordt er ergens in Nederland een wedstrijddag georganiseerd, waarbij verschillende jeugdbrandweerkorpsen tegen elkaar strijden. Daar gaan we dan gezellig met z’n allen heen. ’s Avonds eten we met z’n allen ergens en dan zit er weer een leuke dag op!

Ben je nu geïnteresseerd geworden in de jeugdbrandweer? Kijk dan gerust even bij de link “Hoe kom je bij de jeugdbrandweer”. Ben je toch nog aan het twijfelen? Kom dan gerust een keertje kijken op een maandagavond.

Groetjes,

Alle leden van de jeugdbrandweer Heemstede/Bennebroek.